Segling på Åland

För en seglingsentusiast är Åland idealiskt, då seglingen och båtturismen runt ön är väl utbredd. Åland bjuder på en segervänlig och vacker skärgård och kommer du hit blir du väl omhändertagen i någon av öns alla gästhamnar. Allt från hårda vindar i Norrhavet till utmanande precisionsnavigering i lugn skärgårdsmiljö erbjuds.

Båtutflykter
På Åland är segling en populär aktivitet – i den lugna och vackra skärgården anordnas en varierad mängd av båtutflykter. Om du är ett sällskap på fyra personer eller fler kan du boka in en egen utflykt, annars finns också guidade turer som att välja på. En omtyckt attraktion är turer med gamla skepp och skutor som utgår från Österhamnen. Ett annat sätt att transporteras mellan öarna kan göras genom beställning av särskilda båttaxis, dessa erbjuder även kunniga fiskeguider och båtutflykter med kunniga skeppare.

Gästhamnar
Åland består av över 6700 namngivna öar, vilket betyder att det finns mycket att se medan du seglar runt i skärgården. Ett trevligt sätt att lära känna ålänningarna är att stanna till mellan varven och besöka de 19 gäst- och servicehamnar som är placerade i Mariehamn, runt Ålands fastland samt ute i skärgården. Allmän information och nyttiga tips om gästhamnar finner du i den åländska gästhamnsguiden.

Kappsegling
För den tävlingssugne anordnar Åländska Segelsällskapet (ÅSS) många olika tävlingsregattor för gammal såväl som ung. Ett klassiskt race är den årliga lysseglingstävlingen Åland Runt, en tävling i tre etappar runt det Åländska fastlandet. Åland runt är en familjär tillställning för kölbåtar som äger rum 27-29 juni. Mariehamnsregattan är en annan populär tävling för erfarna seglare i seglingsklassen 606, runt 30-40 båtar brukar komma till start i denna tuffa tävling som går av stapeln runt den 12-13 juli. För den som gillar hastighetssegling anordnas sedan år 2003 en tävling för hastighetsrekord för två olika klasser, enskrovsbåtar och en öppen klass.