Mat och dryck på Åland

Det råder ingen brist på trevliga och spännande matupplevelser på Åland, ögruppen är full av mysiga och restauranger och caféer. Här finns något för alla smaker vare sig du befinner dig i Mariehamn, på landsbygden eller ute i skärgården.

Det åländska köket
Det rustika åländska köket är känt för sin sparsmakande enkelhet – undvik allt för många ingredienser och satsa istället på tillvaratagandet av några få noggrant utvalda råvaror. Närheten till havet gör fisken till den basvara som bäst kännetecknar det åländska köket, fiskar som abborre, strömming flundra, sik, gös, piggvar och lax hittas här. Till åländska delikatesser hör det utmärkande svartbrödet som bakas i Mariehamn sedan urminnes tider. En annan inhemsk delikatess är den grynhåliga Ålandsosten, en smakrik ost med som passar i de flesta maträtter. Du bör heller inte missa nationalrätten Ålandspannkakan som traditionsenligt serveras med sviskonkräm och grädde.

Restauranger på Åland
Det finns som sagt en hel del att välja på i restaurangväg, oavsett var du än befinner dig på ön så finns nya smakupplevelser runt hörnet. Om du befinner dig i Mariehamn kan du besöka Restaurang Cikada som serverar à la carte tillagade på lokala råvaror med härlig känsla och finess. Längre in i ögruppen ligger exklusiva Smakbyn som serverar vällagad husmanskost med upplevelser från när och fjärran utan att glömma det åländska arvet. Letar du efter en klassisk skärgårdskrog kan Havspaviljongen i Ålands ytterskärgård vara alternativet för dig. Avnjut en stillsam middag uppe på klipporna med havet och solnedgången i bakgrunden.

Världens äldsta öl
Sommaren 2010 bärgades fem flaskor öl från 1840-talet från skeppsvrak i Ålands ytterskärgård. Ålands landskapsregering har gett bryggeriet Stallhagen rättigheten att återskapa de historiska ölen. Med hjälp utav lokala hantverkare har handblåsta kopior flaskorna skapats, ölflaskorna förpackas senare i trälådor för den autentiska känslan. Om du gillar öl och planerar att besöka Åland bör du inte missa chansen att smaka på denna historiska återblick.